De duurzaamheidsestafette: samen duurzaamheid realiseren

De duurzaamheidsestafette is een initiatief van de Denktank Klimaat & duurzaamheid Barneveld. Het doel is bedrijven, organisaties en personen te stimuleren actief en praktisch aan de slag te gaan met duurzaamheid op gebied van klimaat, energie, voeding en duurzaam bouwen. Onder het motto: ‘Duurzaamheid begint bij jezelf en doe je samen’ wordt een duurzaamheidsestafette gestart. Tijdens deze duurzaamheidestafette worden bedrijven, organisaties en individuele personen uitgedaagd het duurzaamheidstokje aan te pakken. Dit kunnen individuele ondernemers zijn, burgers, scholen, agrariërs, maatschappelijke instellingen of samenwerkingsverbanden.

Actief aan de slag met duurzaamheid

Dit estafettestokje hebben ze 6 maanden in hun bezit en in deze periode moeten ze een concreet plan uitgewerkt hebben over hoe zij duurzaamheid willen integreren in hun bedrijfsvoering of persoonlijk leven. Het kan gaan over klimaat, energie, processen, productie of hergebruik. Dit plan presenteren zij tijdens één van de 2 duurzaamheidsevents ‘Samen duurzaam’ in het jaar en geven zij het stokje door aan een ander. Daarnaast zijn er diverse publiciteitsmomenten waarvan 2 tijdens het duurzaamheidsevent Samen duurzaam. Het estafettestokje wordt dan door de deelnemers officieel doorgegeven waarbij ook een extra estafettestokje wordt doorgegeven. Telkens komt er dus een stokje bij waardoor de groep actieve duurzaamheidsambassadeurs sneller zal groeien. Iedereen die meedoet wordt opgenomen in het Duurzaamheidnetwerk, het netwerk van bedrijven, organisaties en individuele personen die actief zijn met duurzaamheid.
 


 

 

Duurzaamheidsestafette tijdens Samen Duurzaam donderdag 9 juni 2016

Duurzaamheidsestafette
Na een programmabreak met lekkere hapjes van Boerenhart, werd het programma voortgezet met de Duurzaamheidsestafette. Dit initiatief van de Denktank Klimaat & Duurzaamheid ging de 4e ronde in. De huidige deelnemers deelden enthousiast en met passie hun ervaringen die ze hadden opgedaan met hun projecten. Marlies Knol van Gemeente Barneveld vertelde over het initiatief om duurzaamheidsambassadeurs te zoeken. Via de campagne ‘Jouw energie maakt het verschil’, zoeken ze mensen die ervaringen hebben en willen delen op gebied van o.a. energetisch renoveren en duurzame energievoorziening.  Piet Zijlstra nam ons mee in zijn zoektocht naar de juiste oplossing voor de toepassing van een warmtepompinstallatie in zijn bestaande woning. Nadat hij zich eerst had verdiept in de technologie startte hij het proces van informatie verzamelen, gesprekken voeren en oplossingen bedenken. Walter van der Horst van Windergy/Sabra nam de aanwezigen mee in zijn zoektocht naar de meest optimale oplossing voor kleine windmolens. Naast de technologische uitdagingen, zoals constructie en rendement, was het vooral lastig om een weg te vinden in het landschap van regelgeving en voorwaarden. Thomas Jansen van Gebiedsinnovatie, tevens winnaar van de innovatieprijs, vertelde over het project ‘Groene daken’. Dick van Eicom presenteerde het initiatief voor de ontwikkeling van het meest gezonde ei in combinatie met duurzame verpakking.

Nieuwe estafettelopers voor 10 april 2017
Na de presentaties werden de estafettestokjes overgedragen aan nieuwe deelnemers. Dit zijn: IJsbrand Snoeij van Zorgboerderij Het Paradijs, Jurrien Roossien van Do-It/Organic, Jaap Kroes van Map , Jan van De Meerwaarde, Jaap van Deelen van het gelijknamige agrarisch bedrijf en Renze Holverda met een particulier initiatief.

 


Tijdens het event Samen Duurzaam donderdag 6 juni zijn de estafettestokjes overgedragen aan de nieuwe deelnemers

Marlies Knol van Gemeente Barneveld en IJsbrand Snoeij van Zorgboerderij Het Paradijs

Thomas Jansen van Gebiedsinnovatie en Jan van de Werfhorst van De Meerwaarde

Jurrien Rossien van Do-It/Organic en Piet Zijlstra.

Jaap van Deelen neemt het stokje over van Dick Oosterwijk van Eicom/Paperfoam

Wicha Benus overhandigt het extra stokje aan Renze Holwerda.

 

 

Visie van DEB

DEB (Duurzame Energie Barneveld) wil de investeringsmotor zijn voor duurzame, hernieuwbare energie in Barneveld. DEB wil dit aantrekkelijk maken voor iedereen, zoals inwoners, bedrijven en organisaties. Met als doel om zoveel mogelijk rendement van energieproducten te realiseren, binnen de lokale economie.

TelefoonMail